Médiainformatika Intézet Programjai

Az esemény címe: ÉLET A TÖRÖK HÓDOLTSÁGBAN
Szervező egységek: EKF Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszék,Török-Magyar Baráti Társaság, 
Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület


Az esemény műfaja: Bírálati rendszerű tudományos konferencia
MTA Tudományos osztály: I. és II. osztály
MTA Tudományos bizottság: Orientalisztikai Tudományos Bizottság, Történettudományi Bizottság
Tudományterület: Orientalisztika, történettudomány
Szakmai vezető, szakmai felelős: Soós Tamás, orientalista, levezető elnök; Dr. Verók Attila, levezető elnök; Pap Gergely, levezető elnök
Helyszín: EKF, 3300 Eger Eszterházy Tér 1. Líceum, Kápolna
Kapcsolattartó: Dr. Verók Attila, a szervezőbizottság tagja
Regisztráció / részvétel: Regisztráció nélkül, szabadon látogatható rendezvény
Kezdés: 2015. november 13. 10:00 
Zárás: 2015. november 14. 14:00


Szinopszis: 
A Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar Médiainformatika Intézetének keretében működő Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszék, a Yunus Emre Intézet – Török Kulturális Központ (Budapest), a Török-Magyar Baráti Társaság Heves Megyei Tagozata, valamint a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület közös szervezésében megrendezésre kerülő tudományos konferencia immár egy hagyománnyá váló konferenciasorozat harmadik alkalommal megvalósuló rendezvénye. A szakmai összejövetel célja kezdettől fogva az, hogy a laikus, civil társadalom tagjai is megismerhessék a török hódoltság korára jellemző mindennapi élet mozzanatait, betekintést nyerhessenek egy ké-nyes egyensúlyra épülő török-magyar együttélés meghatározó mechanizmusaiba, képet kaphassanak egy olyan, a kereszténységtől lényegesen eltérő kultúra alapelemeiről és hátteréről, amely kultúráról manapság egyre többet kell, kellene megtudnunk az aktuális világpolitikai tendenciák következtében.

Az idén is sokféle témakör kerül terítékre a konferencia két napján: szó esik az oszmán és a magyar hadászat titkairól, egykori politikai intrikákról, mai politikai kérdésekről, a kulturális örökség legkülönfélébb elemeiről, korabeli utazók török és egri vonatkozású feljegyzéseiről, továbbá a korszakra vonatkozó hagyományőrzésről is. A korábbi rendezvényekhez hasonlóan idén is az ország vezető turkológusai tartanak előadásokat, mellettük szerepet kapnak
a témát kutató főiskolai oktatók és hallgatók is, és ebben az évben először az előadók soraiban már külföldi szakembereket is köszönthetünk.

Az előadások nyelve magyar és török.

 

Az esemény címe: ALIMENTAZIONE E VITICULTURA - Élelmiszertörténeti konferencia
Szervező egységek: EKF Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszék, Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára


Az esemény műfaja: Nem bírálati rendszerű műhelykonferencia
MTA Tudományos osztály: I. és II. osztály
MTA Tudományos bizottság: Néprajztudományi Bizottság, Történettudományi Bizottság
Tudományterület: irodalomtudomány, művelődéstörténet, néprajztudomány, történelemtudomány
Szakmai vezető, szakmai felelős: Dr. Monok István, levezető elnök
Helyszín: EKF, 3300 Eger Eszterházy Tér 1. Líceum, Főegyházmegyei Könyvtár I.emelet 223.
Kapcsolattartó: Dr. Verók Attila, a szervezőbizottság tagja verok@ektf.hu 30/834-99-08
Regisztráció / részvétel: Regisztráció nélkül, szabadon látogatható rendezvény
Kezdés: 2015. november 5. 18:00
Zárás: 2015.november 6. 16:00


Szinopszis: 
A Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar Médiainformatika Intézetének keretében működő Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszék folyamatosan olyan kutatási témák nyomába kíván eredni, amelyek iránt a nemzetközi tudományos közösség aktuálisan érdeklődik. A jelenlegi kamarakonferencia is ebből a megfontolásból született. A táplálkozás egyre szerteágazóbb, komoly bonyodalmakkal tarkított kérdésköre napjaink állandó problémái
közé tartozik. A túlnépesedő és magát egyre kevésbé eltartani képes bolygónk helyzetétől a globális felmelegedés okozta élelmiszerellátási kihívásokon, átalakuló mezőgazdasági termelési módokon keresztül a génkezelt termékek gerjesztette feszültségekig széles palettán vizsgálható a táplálkozás modern kori helyzete. A konferencia azonban a történeti múltba repíti vissza az érdeklődőket, ahol a mai problémák gyökerei keresendők. A táplálkozás kultúrtörténetéből csupán néhány aspektust érintő témáink között megtalálható többek között az identitáskeresés a nemzeti konyhákban, az európai kulturális örökségnek számító juhgazdálkodás kérdése, a táplálkozás és a társadalmi helyzet összefüggéseinek vizsgálata a Festetics grófok példáján, az élelmiszer-higiénia kérdésének taglalása az orvostörténeti irodalom tükrében, a szőlészeti-borászati ismeretek elterjedtsége egy Kárpát-medencei németajkú közösség körében vagy az élelmiszerek képzőművészeti leképeződése és az ábrázolásokból levonható élelmiszertörténeti tanulságok.
Ezenkívül számos érdekes táplálkozás- és italtörténeti adalék is napvilágra kerül a konferencián elhangzó előadásokból.

Az előadások idegen nyelveken (angol, német olasz) hangzanak el.

 

 

 

 


< Vissza