Sporttudományi Intézet

2014. NOVEMBER 11. - 12.

Az esemény címe: Egészségmegőrzés, betegségmegelőzés

Társszervező: Biológiai Intézet

 

 

Az esemény műfaja: Konferencia
Tudományterület: Biológia, orvostudomány, sporttudomány
Kezdés: 2014. november 11. 10h
Befejezés: 2014. november 12. 12h
Szervező egységek: EKF TTK Biológiai Intézet, Sporttudományi Intézet
Helyszínek: EKF D épület D316, D117 (Eger, Leányka u. 6)
Régió: É-Magyarország, Heves megye, Eger, Eszterházy Károly Főiskola
Kapcsolattartó: Dr Emri Zsuzsanna egyetemi docens (intézeti felelős) emri.zsuzsa@gmail.com
Az esemény honlapja: http://ekfallattan.hu/MTU-2014

 

Szinopszis:
Nov. 11. Kedd 11h D316

„Genetikailag módosított állatok és sejttenyészetek az emberi betegségek megismerésének és gyógyításának szolgálatában"


Dr. SZABÓ GÁBOR
MTA- Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
szabog@kok.hu

Az emberi betegségek jelentős része összefüggésbe hozható a genetikai állomány megváltozásával, illetve a gének hibás működésével. Az utolsó két évtizedben a molekuláris genetikai ismeretekben és technológiákban végbement forradalmi fejlődés, valamint az ember teljes genetikai állományának megfejtése nagymértékben segíti az emberi betegségek gén- és molekuláris szintű okainak és hajlamosító tényezőinek megfejtését, valamint a sokkal hatásosabb és egyénre szabott gyógyító eljárások kidolgozását.
Ebben nagy mértékben segítségünkre vannak az olyan modellállatok- az ecetmuslicától, a halakon, a rágcsálókon át egészen a nagyobb testű haszonállatokig-, amelyekben örökletes módon, genetikai eszközökkel „rontjuk el" egy-egy gén működését. Genetikailag módosított modellállatok „bioreaktorként" arra is képesek, hogy fehérjetermészetű gyógyszereket termeljenek.
Ma már az is lehetséges, hogy betegekből közvetlenül izolált testi sejteket genetikai eszközökkel úgy átprogramozzunk, hogy képesek legyenek perti-csészében állandóan növekedni, és átalakíthatók legyenek bármely sejttípussá. Ezek a betegség-és páciens specifikus sejtek nagy jelentőséggel bírnak sokkal hatásosabb gyógyszerek kifejlesztésében és az egyénre szabott sejtterápiában.


Nov. 12 Szerda 10.30h D117

Egészséges és patológiás idegsejtek

Dr. ANTAL KÁROLY
EKF Biológiai Intézet Állattani tanszék
antalk@ektf.hu

Neuronjaink működését számos ioncsatorna aktiválódása határozza meg. Ezek az ioncsatornák eltérő ionszelektivitással, aktiválódási és inaktiválódási sajátossággal rendelkeznek, egy részük a membránpotenciál változásaira más részük pedig ligandjuk bekötésére reagál. Számos ioncsatorna működését ezen kívül még a csatorna protein kovalens átalakításai, illetve reguláló anyagok kötése is befolyásolja. A neuronok normális működéséhez a csatornák összehangolt aktivitása szükséges, ennek sérülése különböző patológiás állapotokhoz vezet. Súlyos patológiás kórképek hátterében gyakran egy-egy ioncsatorna kóros aktivitása áll, és a gyógyítás kulcsa olyan hatóanyag kifejlesztése amely a működést a normális aktivitás irányába módosítja.


Nov. 12 Szerda 11.00h D117

GABA a pszichiátriai kórképek hátterében

Dr. EMRI ZSUZSA
EKF Biológiai Intézet Állattani tanszék
emri@ektf.hu

Idegsejtjeink mintegy 15-20%-a gamma-aminovajsavval működik. Ez a gátló ingerületátvivő anyag két receptortípuson fejti ki hatását: a GABA-A és a GABA-B receptoron. A GABA-A receptor ionotróp receptor, a receptor fehérjék egy integráns Cl- csatornát fognak közre, míg a GABAB-B receptor metabotróp receptor, aktivitását G proteinek közvetítik az effektor rendszerhez: leggyakrabban K+ csatornákat nyitnak vagy Ca2+ csatornákat zárnak. GABA leggyakrabban gátló interneuronok fő ingerületátvivő anyaga, olyan neuronoké amelyek axonja nem hagyja el azt a struktúrát ahol találhatók, hanem a helyi fő sejtek aktivitását befolyásolják, hangolják össze. A fő sejtek összehangolása, szinkron kisüléseinkek előidézése rendkívül fontos szerepet játszik a különböző agyi aktivitási mintázatok kialakításában, a legtöbb idegi tevékenységünket különböző mértékű szinkronitás kíséri, amely kialakításában a GABAerg neuronok vesznek részt. A szinkronitás sérülése számos patológiás állapotot alakíthat ki, epileptikus rohamoktól kezdve a kognitív funkciók zavaráig autizmusban illetve skizofréniában. A legújabb eredmények a hibásan működő neuron csoportok karakterizálását célozzák, ezzel segítve a betegségek pontos patomechanizmusának megértését és minél kevesebb mellékhatást okozó gyógyszerek kifejlesztését.

Nov. 12 Szerda 11.30h D117

Veszélyes állatok és paraziták a gyógyítás szolgálatában

Dr. VARGA JÁNOS
EKF Biológiai Intézet Állattani tanszék
varga@ektf.hu

Az ember környezetében számtalan veszélyes állat és humán megbetegedéseket okozó parazita szervezet fordul elő. Egyes kutatók szerint, a Földet benépesítő organizmusok közel háromnegyede parazita, vagyis élősködő életmódot folytat. Széleskörű kutatások folynak, amelyek a betegségeket okozó, illetve terjesztő veszélyes állatok és a paraziták okozta humán megbetegedések ártalmainak csökkentésére (és megszüntetésére) irányulnak. A kutatók egy részének figyelme azonban arra is kiterjedt, hogy a belőlük kivont hasznos anyagokat az ember szolgálatába állítsák. A veszélyes állatok és parazita szervezetek közül, napjainkban már egyre többet alkalmaznak a gyógyítás területén is.


< Vissza