Magyar Nyelvészeti Tanszék

2014. NOVEMBER 15.

Az esemény címe: A tankönyvek szakmaisága, módszertani kérdései 5. című nemzetközi tudományos konferencia

 


Az esemény műfaja: konferencia
Tudományterület: alkalmazott nyelvészet
Kezdés: 2014. november 15. 10.30 Eszterházy Károly Főiskola, Eger, Eszterházy tér 1. II. emelet 308. terem
Befejezés: 2014. november 18. 18.00 óra
Szervező egységek: Eszterházy Károly Főiskola BTK, Eszterházy Károly Főiskola Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék, Selye János Egyetem, Komárno, Szlovákia
Helyszínek: Eszterházy Károly Főiskola, Eger, Eszterházy tér 1. II. emelet, 308. terem
Kapcsolattartó: Dr. habil Lőrincz Julianna főiskolai tanár, jel2ster@gmail.com, 36/520 476
Az esemény honlapja: http://uni-eger.hu/hu/btk/szervezet-/tudomany-unnepe-2014

 

Szinopszis:
A Bölcsészettudományi Kar központi rendezvénye a magyar tudomány ünnepén

A tankönyvek szakmaisága, módszertani kérdései 5. elnevezésű nemzetközi tudományos konferencia

 

Az EKF BTK november 15-diki központi rendezvényét a révkomáromi Selye János Egyetemmel kialakult nemzetközi kapcsolat jegyében rendezzük meg. A konferencia aktualitását az adja, hogy mind a Selye János Egyetem Tanárképző Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén 2009 óta működő Variológiai kutatócsoportban, mind pedig az EKF BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékén működő kutatócsoportban a tankönyvek szakmaiságát, módszertani kérdéseit, a tankönyvi szövegek érthetőségének különböző.aspektusait vizsgálják a kutató kollégák. Korábban a Selye János Egyetem kutatócsoportja 4 tankönyvkutató szimpóziumot rnedezett, amelyeken részt vettek a mostani konferencián előadó kollégák is. A közös munkába bekapcsolódott a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának, a Veszprémi Egyetem, valamint az EKF Magyar Irodalomtudományi Tanszékének két oktatója, továbbá az Országos Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főmunkatársa. Mivel mind a Selye János Egyetemen, mind pedig az Eszterházy Károly Főiskolán működik anyanyelvoktatással is foglalkozó doktori iskola, a munkába bekapcsolódtak a doktori iskolás hallgatók is.
A SJE Magyar Nyelv és Irodalom Doktori programjának két idén végzett nyelvész hallgatója, valamint az EKF Neveléstudományi Doktori iskola Nyelvpedagógiai alprogramjának két határon túli hallgatója: egy felvidéki és egy kárpátaljai hallgató. Reményeink szerint a novemberi nemzetközi konferencia is tovább erősíti a résztvevő magyarországi és határon túli intézmények közötti kapcsolatokat.


< Vissza